top of page
51060006941_de4fb12741_k.jpg

Monté lajina

Trot monté eli tuttavallisemmin monte, on Ranskasta lähtöisin oleva raviurheilun muoto, jossa ohjastaja ratsastaa. Tästä on johdettu lajille suomenkielinen nimi raviratsastus. Suomessa montea on ajettu vuodesta 1979 lähtien. Vuosittain ajetaan reilut sata montelähtöä niin  toto kuin paikallisraveissa.

Kuten kärrylähdöissä, niin myös montéssa suomenhevoset/kylmäveriset ja lämminveriravurit kilpailevat omissa sarjoissaan. Myös poneille on montélähtöjä molemmissa kategorioissa (A- ja B-ponit).

Vuosittain suomenhevosilla ja lämminverisillä ajetaan Suomen Mestaruudesta ja SM- finaalit ovatkin tämänhetkiset montékauden päätapahtumat. Finaalit ajetaan lämminverisille Mikkelissä St Michel raveissa ja suomenhevoset ratkovat mestaruuden arvoon sopien Kuninkuusraveissa.

Monté on vauhdikas ja värikäs laji, jossa tilanteet ja tapahtumat vaihtuvat nopeasti. Tämä tekee lajista jännittävän seurata ja osallistua. Lähdöt ajetaan noudattamalla samoja ravikilpailusääntöjä kuin kärrylähdöissäkin. Varustuksen osalta joitain poikkeuksia on esim. eräät kuolaimet ovat sallittuja montératsukolle

Monté: About
bottom of page